Cherestea și elemente stratificate,Cherestea exotică,Lemn stratificat

Cherestea autohtonă

Cherestea autohtonă:

Cherestea autohtonă: Stejar

Cherestea autohtonăStejar PLUS

Calitatea Plus este realizată prin cea mai atentă prelucrare şi sortare, fiind astfel ideală pentru obţinerea elementelor lungi şi fără defect. Stejarul Plus se foloseşte în general pentru fronturi de mobilă, piese de mobilier exigente calitativ, în special când se doreşte cea mai bună calitate. Acest produs are o utilitate şi un randament crescut, deoarece în cursul sortării nu se acceptă decât foarte puţine defecte ale lemnului: noduri mici şi negrupate, curbură mică a scândurilor, mici crăpături pe capete, cat mai puţin alburn, etc. Piesele de calitate plus sunt obţinute din scânduri fără miez sau inimă. Oglinzile nu sunt considerate defect.

Cherestea de stejar tivită/netivită
Grosimi: 26/32/50 mm
Lungimi: de la 2,1 m în sus în paşi de 10 cm
Lăţimi: de la 10 cm în sus
Densitate: 650 – 750 kg/m3

Cherestea autohtonăStejar STANDARD
Calitatea Standard a fost creată pentru a corespunde diverselor nevoi pentru materie primă din lemn, având drept caracteristică principală eficienţa economică. Este potrivită pentru producerea de trepte, scări, panouri, uşi, podele etc., unde sunt necesare elemente fără defect, cu lungimi mari combinate cu cele de lungimi mai scurte. Desi această sortare permite o gamă mai largă de defecte naturale ale lemnului (noduri, curbură, crăpături pe capete, miez), din această clasă se pot obţine atât piese curate, fără defect, cu lungime mare cât şi elemente mai scurte şi înguste creând astfel un echilibru între randament şi preţ.

Cherestea de stejar tivită/netivită
Grosimi: 26/32/50 mm
Lungimi: de la 2 m în sus în paşi de 10 cm
Lăţimi: de la 10 cm în sus
Densitate: 650 – 750 kg/m3

Cherestea autohtonăStejar RUSTIC
Calitatea Rustic scoate cel mai bine în evidenţă aspectul natural al lemnului. Această sortare permite cele mai multe defecte naturale ale lemnului, făcându-l excelent pentru obţinerea elementelor mai mici ca dimensiuni, sau cu un aspect rustic plăcut.

Cherestea de stejar tivită/netivită

Grosimi: 26/32/50 mm
Lungimi: de la 1,5 m în sus în paşi de 10 cm
Lăţimi: de la 10 cm în sus
Densitate: 650 – 750 kg/m3

Cherestea autohtonă: Fag

Cherestea autohtonăLemnul este albicios – gri, iar alburnul şi duramenul se deosebesc greu. Razele medulare sunt foarte mari şi bine delimitate, iar porii nu sunt vizibili cu ochiul liber. Dacă este păstrat în mediu umed, lemnul de fag nu este rezistent la intemperii şi nici la atacul de insecte sau ciuperci. Pentru uniformizarea culorii și îmbunătățirea caracteristicilor tehnice, fagul se aburește.
Utilizare principală şi posibilităţi de prelucrare
Lemnul de fag are utilizări multiple, fiind foarte des folosit în industria de mobilă, la scări, uşi, mânere de unelte şi scule, furnir estetic, podele, instrumente muzicale, plăci, placaje, jucării, pătuţuri de copii, echipamente sportive, piese decorative pentru maşini. Se prelucrează cu ușurință, în schimb tinde să absoarbă foarte multă umiditate din mediul înconjurător, astfel nefiind stabil dimensional.
Caracterisitici tehnice
Rezistenţa la încovoiere 1114 kg/cm²
Rezistenţa la rupere 533 kg/cm²
Densitate 721 kg/m³
Greutatea medie a cherestelei uscate de fag este de  650 kg/m³.

Cherestea autohtonă: Frasin

Caracteristici tehnice
  • Rezistenţa la încovoiere 1056 cm²
  • Rezistenţa la rupere 483 kg/cm²
  • Densitate 689 kg/m³
  • Greutatea medie a cherestelei uscate de frasin este de  640 kg/m³.

Lemnul de frasin se foloseşte pentru furnir estetic, mobilier de interior, plăci, placaje, podele, parchet, unelte agricole, mânere de scule şi unelte, cutii şi lăzi, sicrie, scări, uşi, geamuri, echipamente sportive, schiuri, ornamente de maşini. Este foarte elastic, se prelucrează, băițuiește și lăcuiește foarte ușor.

Cherestea autohtonă: Tei

Proprietăţi tehnologice:
Arborele poate ajunge la înălțimea de 30-40 m si diametrul trunchiului de 1.5-2 m. Culoarea lemnului este gălbuie spre crem, cu inele anuare șterse.
Culoarea este uniformă, în timp poate deveni galben închis sau maro deschis din cauza efectului de îmbătrânire.
Este foarte ușor de prelucrat, un lemn moale și foarte ușor, fiind preferat de sculptori și tâmplarii care prelucrează manual.
Din tei se produce mobilier de interior, rame de tablouri, placaj, furnir, instrumente muzicale, și piese ornamentale sculptate. Fiind foarte ușor se pretează la construirea de aeromodele. Clasele de calitate mai slabe se folosesc la producerea de stupi pentru albine.
Caracteristici tehnice:
Rezistenţa la încovoiere: GPa – 11.71
Rezistența la rupere: MPa – 85.4
Rezistența la zdrobire: MPa – 44.8
Greutate: 500 – 600 kg/m³

Cherestea autohtonă: Salcâm

Arborele poate ajunge la o înălțime de 25 m, dar nu crește drept: apar răsuciri, încovoieri pe lungimea sa. Diametre între 60 și 100 cm, mare parte a bușteanului de lucru fiind îngust și scurt. Alburnul se diferentiază de duramen prin culoarea gălbuie, deschisă în general.
Duramenul poate avea tentă verzui-maronie. Textura lemnului este încâlcită, răsucită și încovoiată astfel rezultand aspecte decorative inedite.
Lemnul de salcâm este foarte rezistent și durabil în timp. În contact cu solul rezista până la 80-100 de ani, în mediu interior, uscat și protejat poate dura până la 500 de ani. Densitatea și duritatea mare îl fac foarte greu de prelucrat. Datorită durabilității și rezistenței foarte mari în mediul umed este preferat pentru producerea de mobilier de exterior, mobilier de grădină, podele de exterior, trepte și scări de exterior, stâlpi de susținere, stâlpi de gard, locuri de joacă exterioare pentru copiii, pontoane, construcția de ambarcațiuni, decorații grădină, stâlpi de vie. Densitatea mare il face preferat pentru producerea de podele, pardoseli și parchet. Alte utilizari pot fi: mobilier, scări interioare.
Caracteristici tehnice:
Rezistenţa la încovoiere: GPa – 14.14
Rezistența la rupere: MPa – 133.8
Rezistența la zdrobire: MPa – 70.3
Greutate 650 – 770 kg/m³

Cherestea autohtonă: Cireș European

Cireșul European este un arbore care poate atinge o vârstă de până la 100 ani, o înălţime de până la 20 m şi un diametru până la 100 cm. Alburnul şi duramenul sunt slab diferenţiate, alburnul este îngust şi gălbui iar duramenul este roz-maro iar la uscare şi în timp devine mai închis la culoare.
Lemnul de cireș european este folosit la mobilier de interior, uşi, scări, podele, parchet, scaune, instrumente muzicale, plăci, placaje, furnir estetic, jucării.
Caracteristici tehnice
Rezistenţa la încovoiere 1053 cm²
Rezistenţa la rupere 496 kg/cm²
Densitate 641 kg/ m³
Greutatea medie a cherestelei uscate de cireș european este de 580 kg/m³.

Paltin

Arborele poate atinge 25-30 m, cu diametrul de 1-1,2 m. Alburnul se aseamănă foarte mult duramenului, fiind alb spre gălbui. Pot exista scânduri cu duramenul roșiatic, în cazul acesta se folosește cu precădere alburnul lemnului. O característică a speciei este fibra răsucită, care apare deseori pe scânduri. Datorită acestor caracteristici, apar diferite elemente de structură unice, care se sortează separat de scândurile normale cu textura lineară și fină.
Lemnul de paltin se poata tăia și rindelui foarte ușor, după rindeluire rezultand o structură foarte fină, ușor de finisat cu orice lac sau baiț.
Datorită structurii inedite generate de fibră, se folosește deseori pentru obținerea de furnire decorative. Alte utilizări: mobilier de interior – unde se dorește culoare deschisă, uși, trepte, mese, scaune, elemente de parchet, casete de bijuterii sau cutii ornamentale, ornamente în industria auto.
Datorită faptului ca nu se pătează, din lemn de paltin se produc linguri, tocătoare, boluri și alte ustensile pentru bucătărie.
Caracteristici tehnice
Rezistenţa la încovoiere 1000 kg/cm²
Rezistenţa la rupere 465 kg/cm²
Densitate 590 kg/m³
Greutatea între 540 și 620 kg/m³.

Frasin Thermo

Caracteristici tehnice
Rezistenţa la încovoiere 1056 cm²
Rezistenţa la rupere 483 kg/cm²
Densitate 689 kg/m³
Greutatea medie a cherestelei uscate de frasin este de  640 kg/m³.
Este un arbore ce atinge înălţimi până la 30 m şi diametru până la 100 cm. Alburnul şi duramenul abia se deosebesc. Structura este cu fibră dreaptă, în timp ce textura este mediu brută – brută. Frasinul are o bună rezistenţă mecanică şi este foarte elastic.
Lemnul de frasin se foloseşte pentru furnir estetic, mobilier de interior, plăci, placaje, podele, parchet, unelte agricole, mânere de scule şi unelte, cutii şi lăzi, sicrie, scări, uşi, geamuri, echipamente sportive, schiuri, ornamente de maşini. Este foarte elastic si se prelucrează foarte ușor.